Κάντε τη μετακόμιση με παιδί μια ευχάριστη διαδικασία

Η μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι είναι μία ευχάριστη στιγμή καθώς σημαίνει αλλαγή, υποδηλώνει μια νέα αρχή. Ωστόσο, η διαδικασία της μετακόμισης είναι ακριβώς το αντίθετο: ένας πονοκέφαλος. Πόσο μάλλον όταν έχει κανείς και μικρά παιδιά.

Οι περίοδοι αλλαγής και μετάβασης είναι πάντα δύσκολες για ένα μικρό παιδί.  Και αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις συνηθισμένες έγνοιες – ξέρετε, όπως να το κρατήσετε μακριά από τους μαρκαδόρους διαρκείας και τις ταινίες συσκευασίας – μπορεί να πρέπει να κουμαντάρετε και έναν αναστατωμένο μικρό άνθρωπο που τείνει να κάνει συνέχεια ζημιές.  Όλα αυτά μπορούν να κάνουν τη μετακόμιση με ένα μικρό παιδί πολύ δύσκολη. Αλλά πριν προλάβετε να αγχωθείτε, συνεχίστε να διαβάζετε.

Κατ’ αρχάς, όλα είναι θέμα οργάνωσης. Έτσι, προετοιμαστείτε για τη μέρα της μετακόμισης κάνοντας ένα πλάνο. Παρακάτω, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές ώστε ακόμη και αν δεν έχετε καθόλου βοήθεια και έχετε μικρό παιδί, να γίνει η μετακόμιση στο καινούργιο σπίτι εύκολα και γρήγορα.

Βρείτε έναν φροντιστή

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αντεπεξέλθετε στα όσα απαιτεί η ημέρα της μετακόμισης είναι να έχετε κανονίσει να προσέχει το παιδί σας κάποιος άλλος. Η μητέρα σας, η πεθερά σας, μία θεία ή η νονά. Αν δεν είναι δυνατόν ωστόσο να το κρατήσει ένας συγγενής, απευθυνθείτε σε υπηρεσία φύλαξης παιδιών. Αυτό θα σας δώσει την ελευθερία κινήσεων εκείνη την ημέρα, από το να τσεκάρετε τη λίστα των αντικειμένων προς μετακόμιση μέχρι να μην έχετε την έγνοια μήπως αφήσατε την πόρτα ανοιχτή ή το ψαλίδι πάνω σε κάποια κούτα.

Αφήστε το μικρό παιδί να βοηθήσει με το δωμάτιό του

Δίνοντας στο μικρό παιδί σας κάποιες απλές εργασίες που σχετίζονται με τη μετακόμιση θα το κρατήσει απασχολημένο και επιπλέον θα ξεχάσει κάτι στενάχωρο (ότι π.χ. αφήνει το παλιό του δωμάτιο). Αντίθετα, η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστη αφού θα μπορεί να προετοιμαστεί για κάτι νέο και καλύτερο ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με τους μεγάλους. Μπορείτε επομένως να του αναθέσετε να γεμίσει μία κούτα με τα λούτρινα παιχνίδια του ή τη συλλογή με τα αυτοκινητάκια, ή ακόμη και να μαζέψει τις άδειες κρεμάστρες. Φυσικά δεν πρόκειται να γλιτώσετε με αυτό τον τρόπο κάποιες επιπλέον δουλειές. Αλλά σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί ως μέρος της διαδικασίας.

Μετακόμιση με Παιδί

Ετοιμάστε ένα κουτί/τσάντα με παιχνίδια και υλικά για απασχόληση

Όσο περισσότερες επιλογές έχετε τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσετε την ημέρα της μετακόμισης με το παιδί σας. Μία από αυτές μπορεί να είναι επίσης ένα κουτί ή ένα μικρό σακίδιο πλάτης με παιχνίδια και υλικά δημιουργικής απασχόλησης… πρώτης ανάγκης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μαρκαδόρους που δεν λερώνουν και μπλοκ ζωγραφικής,  iPad, μερικά αγαπημένα παιχνίδια καθώς και μερικά σνακ (τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσετε τους κανόνες για τις σοκολάτες και τις καραμέλες)..

Ορίστε μια ζώνη απαγόρευσης για μικρά παιδιά

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε κατά την ημέρα της μετακόμισης είναι ένα παιδί που περιφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο και πηδώντας από κουτί σε κουτί. Ορίστε επομένως έναν χώρο όπου θα είναι ασφαλής από πακέτα και συσκευασίες και ελέγχετε συχνά τις κινήσεις του παιδιού. Σίγουρα το να το περιορίσετε σε ένα μικρό χώρο ή ακόμη και το παρκοκρέβατο δεν είναι ό,τι καλύτερο ή πιο εύκολο αλλά θα είναι τουλάχιστον πιο ασφαλές.

Κρατήστε όσο μπορείτε την καθημερινή σας ρουτίνα

Τα μικρά παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν ακολουθούν μια ρουτίνα, η έλλειψη της οποίας μπορεί να κάνει τη μέρα της μετακόμισης πιο δύσκολη. Καθώς επομένως σχεδιάζετε το τι θα κάνετε εκείνη την κρίσιμη μέρα,  προσπαθήστε να βάλετε στη λίστα στοιχεία από το συνηθισμένο πρόγραμμά σας, ειδικά προτού χρειαστεί να αφήσετε το σπίτι. Για παράδειγμα, να ξυπνήσετε την ίδια ώρα όπως κάθε μέρα και να έχετε ένα χαλαρό πρωινό – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εργαστείτε λίγο πιο σκληρά το προηγούμενο βράδυ για να προετοιμάσετε τα πάντα. Ακόμα και μια μικρή λεπτομέρεια – όπως το να ακολουθείτε το κανονικό πρόγραμμα ύπνου σας- μπορεί να προσφέρει την αξιοπιστία που θα κάνει το παιδί σας να νοιώσει πιο ασφαλές και έτσι η ημέρα της μετακόμισης να είναι πιο εύκολη.

Κάντε τη μετακόμιση να μοιάζει με περιπέτεια

Υπάρχει ένα μυστικό που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους υπό μετακόμιση μικρούς: Να ετοιμάσετε την όλη διαδικασία με τέτοιο τρόπο και να προετοιμάστε τα παιδιά ώστε όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα να μοιάζει με περιπέτεια. Φυσικά, το κλειδί είναι η δική σας στάση σχετικά με τη μετακόμιση. Αυτό σημαίνει ότι εάν εσείς μιλάτε από πριν με ενθουσιασμό για την ημέρα αυτή και προετοιμάζετε το πακετάρισμα χωρίς γκρίνια ή δυσαρέσκεια θα φανεί και στα παιδιά σας ως κάτι το διασκεδαστικό και ευχάριστο στο οποίο θα θέλουν να συμμετάσχουν με χαρά. Αν μάλιστα προσθέσετε και μερικές πινελιές-έκπληξη –όπως ένα μεγάλο μπισκότο μόλις μπουν στο αυτοκίνητο για το νέο σπίτι- σίγουρα τα παιδιά θα ξεχάσουν κάθε ταλαιπωρία.

μετακομιση με παιδι

Δώστε στο παιδί σας χρόνο να αποχαιρετήσει το παλιό σας σπίτι…

Μέρος της διευκόλυνσης της μετάβασης από το ένα σπίτι στο άλλο είναι να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί να αποχαιρετήσει τους παλιούς γνώριμους χώρους. Έτσι, ενώ εσείς δεν βλέπετε την ώρα να πάτε στο νέο σπίτι, το παιδί σας ίσως έχει ανάγκη να πει «αντίο» στο παλιό. Περάστε από κάθε δωμάτιο επομένως και αποχαιρετήστε τα. Πείτε «αντίο» στη σόμπα και στον φούρνο, στην πίσω αυλή και στην μπροστινή πόρτα και στο αγαπημένο σημείο του παιδιού σας στο σαλόνι. Και φυσικά, στο αγαπημένο του, παλιό, δωμάτιο.

… Και να πει «Γεια» στη νέα κατοικία

Όπως αποχαιρετήσατε το παλιό σπίτι, τώρα θα πρέπει να ετοιμαστείτε για έναν χαιρετισμό στο νέο. Προτού επομένως ξεκινήσετε την αποσυσκευασία, περπατήστε με το μικρό παιδί σας στους νέους χώρους και δείξτε τους πώς είναι. Αφήστε το να διαλέξει το δωμάτιό του (ή την ψευδαίσθηση ότι διαλέγει το δωμάτιό του εφόσον αυτό δεν είναι πάντα εφικτό) και τονίστε τα όποια πλεονεκτήματα έχει αυτό το σπίτι σε σχέση με το προηγούμενο.

Από εκεί και πέρα, απλώς λειτουργήστε αντίστροφα, επαναλαμβάνοντας κινήσεις που κάνατε κατά τη φόρτωση του φορτηγού στο παλιό σας σπίτι: φέρετε κάτι διασκεδαστικό ή απροσδόκητο για τα παιδιά, ρυθμίστε τα σε ασφαλές χώρο και διατηρήστε μια θετική στάση. Ενώ το παιδί ή τα παιδιά είναι απασχολημένοι, ξεκινήστε να αποσυσκευάζετε φροντίζοντας ωστόσο να ασφαλίσετε τις περιοχές με ενέργειες όπως:

  • Αποκλείστε ή/και κλείστε τις πόρτες σε χώρους που δεν είναι ασφαλείς για πρόσβαση του μικρού σας παιδιού
  • Απομακρύνετε τυχόν αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδι και κοπτικά κουτιών, γυάλινα ή άλλα εύθραυστα αντικείμενα καθώς και επικίνδυνα υλικά όπως καθαριστικά και βαφές.
  • Τοποθετήστε ασφάλειες στις πρίζες σε όποιο δωμάτιο θα έχει πρόσβαση το παιδί σας

Εν τέλει, η ημέρα της μετακόμισης με ένα μικρό παιδί δεν πρέπει να είναι τόσο αγχωτική. Εφόσον ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα και συνεργαστείτε και με την κατάλληλη μεταφορική εταιρεία, η όλη διαδικασία θα αποδειχθεί τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας μια πολύ ευχάριστη περιπέτεια.

 

Συνεργαστείτε με μια αξιόπιστη εταιρεία μετακομίσεων

Ακόμη και αν έχετε χαμηλό budget θα διαπιστώσετε ότι ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος για να μετακομίσετε είτε με παιδί είτε όχι είναι να απευθυνθείτε σε μία εταιρεία μεταφορών-μετακομίσεων. Αξίζει πραγματικά να υπολογίσετε ένα ποσό για μια τέτοια συνεργασία: Στην πραγματικότητα η μετακόμιση με ίδια μέσα απαιτεί μεγαλύτερη σπατάλη χρημάτων καθώς θα χρειαστεί να κάνετε όλο και κάποια επιπλέον έξοδα –από αγορά κιβωτίων μέχρι ενοικίαση φορτηγού. Συν του ότι θα έχετε την έγνοια και το άγχος να γίνουν όλα σωστά, καθώς πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι τραυματισμού – ειδικά όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά τριγύρω.

Απευθυνθείτε επομένως σε έναν έμπειρο μεταφορέα και η ημέρα της μετακόμισης θα γίνει τελικά μία ημέρα χαράς και άνεσης. Όχι μόνο ολόκληρη τη διαδικασία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Αλλά επιπλέον εσείς θα μπορείτε να εστιάσετε στο μικρό παιδί σας, να το προετοιμάσετε και ψυχολογικά για το νέο σπίτι, ενώ οι ειδικευμένοι μεταφορείς θα φροντίζουν για όλη τη βαριά ανύψωση και φόρτωση. Όσο μικρός και αν είναι ο προϋπολογισμός σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Transpap για μία προσφορά. Σίγουρα η πρότασή μας θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας και θα επωφεληθείτε από την αξιοπιστία και την εμπειρία μιας μεταφορικής εταιρείας που γνωρίζει τη μετακόμιση όσο λίγοι.