Επιτέλους, πλησιάζει η στιγμή για να πας στο καινούργιο σου σπίτι! Όμως… μέχρι την πολυπόθητη ημέρα της μετακόμισης, χρειάζονται πολλές ενέργειες που σίγουρα αγχώνουν και κουράζουν όλους. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πακετάρεις. Και μόνο που το σκέφτεσαι σε πιάνει πανικός; Διώξε κάθε άγχος. Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις ότι το πακετάρισμα μετακόμισης ή αμπαλάζ όπως αποκαλείται στη γλώσσα των επαγγελματιών, θα γίνει εύκολα και κυρίως, αποτελεσματικά. Χωρίς πολλή κούραση και χωρίς φθορές, την ημέρα της μετακόμισης όλα θα είναι έτοιμα να μεταφερθούν αλλά και να επανατοποθετηθούν σωστά στη νέα σου κατοικία.

Χρησιμοποίησε το σωστό κουτί ανάλογα το περιεχόμενο

Βαριά αντικείμενα όπως βιβλία, πιάτα και μικροσυσκευές πρέπει να μπαίνουν σε μικρά κουτιά ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Αποφεύγουμε να τα αφήνουμε απότομα στο πάτωμα. Για τα πιο ελαφριά πράγματα, όπως σεντόνια, μαξιλάρια, επιτραπέζια παιχνίδια, αμπαζούρ κ.ά., προτίμησε μεγαλύτερη συσκευασία.

Βάλτε τα ρούχα σε σακούλες

Εκτός από τα ρούχα που δεν θέλεις πια να φορέσεις (ή φοράς σπάνια) η πιο έξυπνη λύση στην περίπτωση της μετακόμισης είναι να τα βάλεις σε σακούλες. Πιο συγκεκριμένα, παίρνεις σακούλες για ρούχα, βάζεις τα ρούχα με τις κρεμάστρες τους (ανά 5 ή όσα μπορείς πιο εύκολα να πιάσεις), τα ασφαλίζεις με ταινία ώστε να μην έχουν καμία επαφή με σκόνη ή άλλα σημεία που μπορούν να λερωθούν και είναι έτοιμα να τα κρεμάσεις όπως είναι στη ντουλάπα του νέου σπιτιού. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεγάλες σακούλες σκουπιδιών.

Τύλιξε τα εύθραυστα αντικείμενα ξεχωριστά

Συνιστούμε ένα στρώμα χαρτιού περιτυλίγματος στο κάτω μέρος των κουτιών που προορίζονται για εύθραυστα αντικείμενα (σκέψου επίσης τη δυνατότητα χρήσης διαχωριστικών για πιάτα και υαλικά), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό «μαξιλάρι». Κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι ή βάζο πρέπει να είναι τυλιγμένα ξεχωριστά σε χαρτί και να στοιβάζονται με ένα μία ακόμη στρώση χαρτιού ή κομμάτι αεροπλάστ ανάμεσά τους. Σε κάθε περίπτωση, μην τυλίγεις ποτέ μια στοίβα πιάτων για να τα βάλεις στο κουτί: το πιο πιθανό είναι να σπάσουν κατά τη μεταφορά. Και ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφημερίδα. Απλώς, να ξέρεις ότι το μελάνι θα έρθει σε επαφή με τα πιάτα σου… Γι’ αυτό και οι ειδικοί στις μετακομίσεις συνιστούν τη συσκευασία χαρτιού.

Γεμίστε τα κουτιά μέχρι πάνω

Μην μπερδεύεσαι εάν έχει διαβάσει σε άλλο άρθρο μας ότι δεν πρέπει να γεμίζεις τις κούτες εντελώς. Η οδηγία ισχύει και εδώ αφού ο σκοπός είναι να μη γεμίζεις τα πακέτα με πράγματα ώστε να μην γίνονται πολύ βαριά. Και εδώ λοιπόν σου συνιστούμε να βάλεις αντικείμενα μέχρι η κάθε κούτα να ζυγίζει το πολύ 25 κιλά (το ιδανικό βέβαια είναι κάτω από 20 κιλά). Ωστόσο, θα πρέπει να συμπληρώσεις με επιπλέον χαρτί στο κενό που θα μείνει στο τέλος, ώστε να μη κάνει πτυχώσεις ή βαθουλώματα η κούτα και έτσι είναι πιο εύκολο να σκιστεί.

Συσκεύασε ό,τι μπαίνει σε κούτα

Μπορεί να φαίνεται μπελάς, αλλά αν κάποιο αντικείμενο είναι αρκετά μικρό πρέπει να μπαίνει σε κουτί! Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρικές συσκευές όπως φούρνοι μικροκυμάτων και φρυγανιέρες. Αντικείμενα όπως ηλεκτρικές σκούπες και σκαλοπάτια ή πτυσσόμενες σκάλες μπορούν να αποκλειστούν από την οδηγία αυτή.

Δημιούργησε επίπεδα ανάλογα με το βάρος

Είναι απλό όσο ίσως και αυτονόητο: Τα βαρύτερα πράγματα πρέπει να πάνε στο κάτω μέρος του κουτιού, αυτά με ενδιάμεσο βάρος στη μέση ενώ τα πιο ελαφριά αντικείμενα μπαίνουν τελευταία.

Φωτογράφησε!

Μια έξυπνη ιδέα που μπορείς να εφαρμόσεις σε όσα αντικείμενα –ηλεκτρικές συσκευές, μικροέπιπλα κλπ.- πρόκειται να αποσυρναμολογηθούν είναι να τα φωτογραφήσεις προτού ξεκινήσεις τη διαδικασία. Ή και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ώστε να μπορείς να τα συναρμολογήσεις και πάλι εύκολα.

Τακτοποίησε τα εξαρτήματα σε σακουλάκια τροφίμων

Οι βίδες και τα μικρά και αποσπώμενα μέρη των διαφόρων συσκευών ή επίπλων θα πρέπει να τοποθετούνται στις γνώστες θαυματουργές σακούλες που χρησιμοποιούμε για να βάλουμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη. Κάθε σακουλάκι για κάθε τύπο αντικειμένου και καλό κλείσιμο με ταινία. Δεν πρέπει να χαθεί τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα καλώδια, τα οποία θα συσκευάσεις με τον ίδιο τρόπο και φυσικά θα σημειώσεις με έντονα γράμματα.

Κωδικοποίησε χρωματικά τα κουτιά

Χρησιμοποίησε έντονα αυτοκόλλητα ή ταινίες συσκευασίας διαφορετικών χρωμάτων (π.χ.: κόκκινο για το σαλόνι, μπλε για την κουζίνα, κίτρινο για την κρεβατοκάμαρα) για να ξέρεις από ποιο δωμάτιο προέρχεται η κάθε κούτα. Βάλε αυτοκόλλητα σε όλες τις πλευρές πέρα από το πάνω μέρος για πιο εύκολη αναγνώριση.

Φτιάξε λίστα περιεχομένου (ειδικά αν ξεχνάς εύκολα)

Αρίθμησε τα πακέτα και δημιούργησε μια λίστα με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Στη συνέχεια γράψε σε ποιο δωμάτιο ανήκει. Αυτό θα σε βοηθήσει να δώσεις προτεραιότητα και να έχεις μια σειρά όταν τα ανοίξεις, πέραν του ότι θα καταλάβεις αμέσως εάν λείπει κάποιο κουτί – πράγμα που ευχόμαστε ποτέ να μη συμβεί!

Σημειώστε τις συσκευασίες και στο πλάι

Εάν ό,τι έχετε σημειώσει είναι στο πάνω μέρος, όταν τα κουτιά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, θα είναι δύσκολο να διαβάσετε τι περιέχουν.

Μην μπερδεύεις αντικείμενα από διαφορετικά δωμάτια

Ναι, είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσεις τα πουλόβερ σου ή άλλα ρούχα για να προστατεύσεις τα μαγειρικά σκεύη κατά το αμπαλάζ. Ωστόσο αυτό, καλύτερα να το αποφύγεις. Γιατί όταν αποπειραθείς να βάλεις τάξη στο νέο σου σπίτι, θα καταλάβεις ότι αυτό ήταν μόνο χάσιμο χρόνου!

Άδειασε ένα δωμάτιο τη φορά

Το να αδειάσεις ένα δωμάτιο τη φορά διευκολύνει την όλη διαδικασία της προετοιμασίας για τη μετακόμιση και ανακουφίζει από το άγχος. Ξεκίνα να αμπαλάρεις πρώτα τα δωμάτια που χρησιμοποιείς λιγότερο. Και το αντίστροφο, όταν φτάσεις στο νέο σπίτι: θα αδειάσεις πρώτα τις κούτες των δωματίων που επισκέπτεσαι πιο συχνά, π.χ.: μπάνιο.

Προμηθεύσου κουτιά ντουλάπας

Στην αγορά υπάρχουν πολλές ποιότητες και μεγέθη καλαίσθητων κουτιών τα οποία είναι κατάλληλα για τη φύλαξη ρούχων. Σε αυτά μπορείς να φυλάξεις τόσο διάφορα αξεσουάρ (φουλάρια, κάλτσες, γραβάτες, τσαντάκια) όσο και μπλούζες. Ανάλογα με το μεράκι που θα βάλεις τακτοποιώντας τα θα μπορείς να επανατοποθετήσεις ως έχουν στις ντουλάπες του νέου σπιτιού. Φυσικά, για τις ανάγκες της μετακόμισης θα τα τυλίξεις με ειδικό περιτύλιγμα.

Μερίμνησε για τα έργα τέχνης

Κάνε μία λίστα με τους πίνακες ζωγραφικής, τις αντίκες και τυχόν άλλα έργα τέχνης που έχεις στο σπίτι, φωτογράφισέ τα και φρόντισε για ειδική συσκευασία. Είναι καλύτερα σε αυτή την περίπτωση να συνεννοηθείς με την εταιρεία μετακομίσεων που θα συνεργαστείς ώστε να σου παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές αλλά και τα υλικά για το αμπαλάζ. Λάβε υπόψη ωστόσο και την πιθανότητα να αναλάβει η ίδιος ο μεταφορέας το αμπαλάζ/μετακίνησή των αντικειμένων αξίας καθώς έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει καμία φθορά/απώλεια. Επίσης, σκέψου την πιθανότητα να κάνεις ασφάλιση μεταφοράς, πάντα σε συνεννόηση με τον μεταφορέα σου.

Επίλεξε τους ειδικούς για τη μεταφορά των οικιακών συσκευών

Ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να κάνεις όλο το αμπαλάρισμα μόνη/μόνος σου, μπορείς πάντα να κανονίσεις με την εταιρεία που θα επιλέξεις για τη μετακόμιση να σε βοηθήσει να μεταφέρεις τηλεοράσεις, στερεοφωνικά κ.λπ.
Στην ΤransPap το ειδικευμένο προσωπικό μας γνωρίζει πώς ακριβώς θα συσκευαστούν οι συσκευές αυτές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ακριβώς για να μην υποστούν καμία ζημιά, αλλά και για να αποφευχθούν ατυχήματα – ουκ ολίγα σε απόπειρες μεταφοράς από ιδιώτες.

Προσοχή στο πιάνο!

Στο ίδιο πνεύμα με τις οικιακές συσκευές αλλά και τα έργα τέχνης, εντάσσονται και αντικείμενα βαριά αλλά και μεγάλης αξίας, όπως ένα πιάνο ή ένα χρηματοκιβώτιο ή ακόμη και τα όργανα γυμναστικής. Σε περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης αντικειμένων τέτοιου είδους είναι καλύτερα να αφήσετε το αμπαλάζ και τη μεταφορά στα χέρια των ειδικών. Και αυτό, όχι μόνο για την ασφάλεια των ίδιων των αντικειμένων αλλά και για τη δική σας, αφού η μεταφορά τέτοιων αντικειμένων απαιτεί ειδικό χειρισμό από εξειδικευμένο προσωπικό.

Πακετάρισμα μετακόμισης – Άφησε το στους ειδικούς!

Η τελευταία συμβουλή είναι και η πιο αγχολυτική: Να ξεχάσεις όλα τα παραπάνω και να αφήσεις την όλη διαδικασία αμπαλάζ στα χέρια των ειδικών οι οποίοι θα συσκευάσουν, θα μεταφέρουν και θα αποσυσκευάσουν όλα τα αντικείμενά σου. Με άψογο επαγγελματισμό και οργάνωση, κάθε δωμάτιο θα τακτοποιηθεί σε κατάλληλα κουτιά και θα μεταφερθεί στο νέο σπίτι χωρίς καν να αντιληφθείς ότι έκανες μετακόμιση!

Το μόνο που θα χρειαστείς, είναι να τηλεφωνήσεις και να κανονίσεις ένα ραντεβού ώστε να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση του κόστους που έχει το πακετάρισμα μετακόμισης.

Στην TransPap θα βρεις σίγουρα την καλύτερη τιμή. Σε συνδυασμό με το άψογα καταρτισμένο προσωπικό μας για τον σωστό χειρισμό των αντικειμένων από το πιο μικρό μέχρι το μεγαλύτερο και από το πιο εύθραυστο μέχρι το πιο βαρύ, η επιλογή να εμπιστευθείς το πλήρες αμπαλάρισμα στα χέρια μας θα είναι καταλυτική. Θα διαπιστώσεις ότι ακόμη και αν κοστίζει λίγο παραπάνω από την κλασική μετακόμιση έτοιμων πακέτων, με την πλήρη υπηρεσία αμπαλάζ θα κερδίσεις πολύ περισσότερο χρόνο – που πολλές φορές μεταφράζεται πάλι σε χρήμα- και ξεγνοιασιά.