#1 Κάντε λίστα προτεραιοτήτων

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά τουλάχιστον έναν μήνα προτού μπείτε στο καινούργιο σας σπίτι, καλό είναι να φτιάξετε μία λίστα με όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προηγουμένως πρέπει να κάνετε. Μόλις αρχίσετε να απαριθμείτε, θα δείτε πόσα πράγματα θα σας έρχονται στο μυαλό που δεν είχατε σκεφτεί. Καθώς θα διεκπεραιώνετε μία μία τις προτεραιότητες θα σβήνετε το αντίστοιχο πεδίο. Είτε ιδιόχειρη, είτε δημιουργημένη στον υπολογιστή, ή ακόμη μέσω  ειδικών εφαρμογών για εύκολη μετακόμιση, η λίστα αυτή, όχι μόνο θα σας βοηθήσει ώστε να οργανωθείτε σωστά και να αποβάλετε το αναπόφευκτο στρες.  Αλλά θα φανεί πολύ χρήσιμη και στη συνεννόηση με την εταιρεία μετακομίσεων που θα επιλέξετε ώστε να έχετε τη μέγιστη βοήθεια στο κατώφλι της νέας σας αυτής αρχής..

#2 Συγκεντρώστε όλα τα σημαντικά έγγραφα

Τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από το να χαθούν σημαντικά έγγραφα κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης. Γι’ αυτό, η πρώτη σημείωση στη λίστα οργάνωσης θα είναι ακριβώς αυτή: Να συγκεντρώσετε  τα σημαντικά σας έγγραφα, βιβλιάρια υγείας, βιβλιάρια τραπεζών, κάρτες και άλλα ντοκουμέντα ύψιστης σπουδαιότητας. Ξεχωρίστε τα και οργανώστε τα σε φακέλους τους οποίους θα έχετε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή. Μην αμελήσετε να συμπεριλάβετε ακόμη και αποδείξεις και παλιούς λογαριασμούς που μπορεί να σας χρειαστούν στις περαιτέρω διαδικασίες αιτήσεων σε υπηρεσίες όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.

#3 Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα

Όταν πρόκειται να μετακομίσετε είναι η καλύτερη στιγμή για να απαλλαγείτε από όλα όσα δεν χρησιμοποιείτε ή δεν χρειάζεστε πια. Όταν αρχίσετε να αδειάζετε τα ντουλάπια, τα συρτάρια και άλλους αποθηκευτικούς χώρους , θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρατε καν ότι είχατε. Γι ‘αυτό, σας προτείνουμε να εκμεταλλευτείτε τη μετακόμιση ώστε να απαλλαγείτε από αυτά.  Έτσι, θα έχετε λιγότερα πράγματα να μεταφέρετε και ταυτόχρονα θα έχετε εξασφαλίσει περισσότερο χώρο στο νέο σας σπίτι.

Μια έξυπνη λύση για να απαλλαγείτε από τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια είναι να τα δωρίσετε. Μπορείτε να βρείτε οργανισμούς και οργανώσεις που συλλέγουν ρούχα, παιχνίδια, ακόμη και έπιπλα για διάφορες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν πολλές ομάδες αλληλεγγύης όπου μπορείτε να γίνετε μέλος και να έλθετε σε άμεση επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αυτά που εσείς δεν χρειάζεστε. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση να πουλήσετε αντικείμενα κάποιας αξίας που πλέον δεν σας είναι και τόσο αναγκαία.

#4 Κάντε έναν έλεγχο στο νέο σας σπίτι

Είναι σημαντικό να ελέγξετε ορισμένα ζητήματα στη νέα κατοικία σας προτού μετακομίσετε. Θα πρέπει να ελέγξετε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα για να μεταφέρετε τα έπιπλα: Πράγματι δεν είναι κατάλληλοι όλοι οι ανελκυστήρες για μετακόμιση. Θα πρέπει επίσης να δείτε εάν κατά την ημέρα της μετακόμισης θα είναι εύκολο για εσάς να βρείτε χώρο στάθμευσης μπροστά από το σπίτι ή τουλάχιστον κοντά σε αυτό. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα τα λύνει κανείς πολύ εύκολα εάν συνεννοηθεί με μία υπεύθυνη και έγκυρη εταιρεία μετακομίσεων όπως η TransPap όπου γι α όλα αυτά θα μεριμνήσει το εξειδικευμένο προσωπικό.

#5 Προετοιμάστε τις κούτες μεταφοράς

Για να έχετε όλα έτοιμα την ημέρα της μετακόμισης, πρέπει να ξεκινήσετε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Προμηθευτείτε επομένως  κούτες σε διαφορετικά μεγέθη, τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στις εταιρείες μετακόμισης.

Αν θέλετε να είστε τέλεια οργανωμένοι, πρώτα θα πρέπει να συσκευάσετε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε λιγότερο και να αφήστε τελευταία για το πακετάρισμα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Εκείνα που μπορείτε από πιο νωρίς να συσκευάζετε είναι: βιβλία, cd, αντικείμενα προσωπικής συλλογής, μπιμπελό, ρούχα που δεν φοράτε συχνά κ.ά.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση των πακέτων, ανάλογα με το δωμάτιο/χώρο που προέρχονται τα αντικείμενα. Φανταστείτε να πάτε στο καινούργιο σπίτι και να βρεθείτε ανάμεσα σε δεκάδες κούτες χωρίς να θυμάστε τι περιέχουν. Σημειώστε επομένως πάνω σε κάθε πακέτο, όχι μόνο το δωμάτιο αλλά και αν είναι εφικτό, και ορισμένα στοιχεία για το περιεχόμενο, όπως π.χ.: Σαλόνι: Κάτω συρτάρια: Περιοδικά, cd, εγχειρίδια.

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να γεμίσετε πλήρως τις κούτες. Καλύτερα να έχετε περισσότερα πακέτα αλλά πιο ελαφριά που θα μπορέσετε ευκολότερα να μετακινήσετε ενώ έτσι θα μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων (σκίσιμο, σπάσιμο κλπ.) λόγω βάρους.

#6 Ενημερώστε για τη νέα σας διεύθυνση

Η εύκολη μετακόμιση δεν περιλαμβάνει μόνο η συλλογή όλων των πραγμάτων σας και η μεταφορά τους σε άλλο χώρο. Υπάρχουν επίσης ορισμένα σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει εγκαίρως να διευθετήσετε ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στο μέλλον.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να ενημερώσετε τους φίλους και τους οικείους αλλά και  εταιρείες (π.χ.: κινητή τηλεφωνία) και οργανώσεις (π.χ.: συλλόγους που ανήκετε) για τη νέα σας διεύθυνση. Εάν έχετε ασφάλιση κατοικίας, θα πρέπει να μιλήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία για να δείτε εάν η ασφάλιση πρέπει να ακυρωθεί ή εάν μπορεί να μεταφερθεί στο νέο σπίτι.

Τέλος, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις ενέργειες που χρειάζονται λόγω αλλαγής διεύθυνσης στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, κ.ά.

#7  Αποσυναρμολογήστε τα έπιπλα

Το πιο σημαντικό είναι να μην χάνεις κομμάτια. Πρέπει να φυλάξετε τις βίδες ή τα μικρότερα κομμάτια σε πλαστικές σακούλες, ώστε να μη χαθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σημειώστε σε ποιο έπιπλο ανήκει κάθε σακουλάκι για ευκολότερη συναρμολόγηση.

#8 Kit επιβίωσης

Την ημέρα της μετακόμισης δεν θα μπορείτε να αποσυσκευάσετε όλες τις κούτες. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται να προετοιμάσετε ένα κουτί ως «κιτ επιβίωσης». Μπορεί φυσικά να είναι και μία βαλίτσα. Ό,τι και αν επιλέξετε, φροντίστε να συμπεριλάβετε σ’ αυτό σεντόνια, πετσέτες, πιτζάμες, κάποια ρούχα, μια τσάντα μπάνιου και ίσως και τρόφιμα για δείπνο ή πρωινό για τις πρώτες ώρες ή και μέρες στο νέο σας σπίτι.

#9 Πρώτες ώρες στο καινούργιο σπίτι

Επιτέλους φτάσατε στο νέο σας σπίτι, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε που δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Το σημαντικό είναι να μην αγχωθείτε.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να συναρμολογήσετε τα έπιπλα. Θα φέρετε επομένως σε κάθε δωμάτιο τα σχετικά πακέτα. Έπειτα, μεταφέρετε και τα υπόλοιπα πακέτα στα δωμάτια, ανάλογα με το πού θα τοποθετηθούν. Συνίσταται να αδειάσετε πρώτα τις κούτες και τα κουτιά που διπλώνονται. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να κερδίζετε χώρο.

Και μην ξεχνάτε: Βάλτε το ψυγείο στην πρίζα! Να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες από την ενεργοποίησή του για να το χρησιμοποιήσετε.

#10 Τακτοποιήστε τα όλα, άμεσα!

Για να κάνετε μια εύκολη μετακόμιση, είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσετε να τακτοποιήσετε τα πάντα. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε πολύ πιο γρήγορα όμορφα και χαλαρά στο νέο σας σπίτι.

Ξεκινήστε με την οργάνωση του μπάνιου και της κουζίνας. Αυτό θα αφαιρέσει πολλά κουτιά καθώς τα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε στους χώρους αυτούς συνήθως καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Κατόπιν μπορείτε να τακτοποιήσετε τα πράγματα στα υπνοδωμάτια και να ολοκληρώσετε με το σαλόνι. Μόλις γίνει αυτό, θα έχετε σχεδόν ολοκληρώσει την εγκατάσταση στο νέο σας σπίτι, τακτοποιώντας τυχόν βιβλία και έγγραφα με την ησυχία σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε για πολλές εβδομάδες τα πράγματα στα κουτιά: είναι πιο πιθανόν να μην τα βγάλετε ποτέ και  να σκοντάφτετε για καιρό πάνω τους.

Θέλετε εύκολη Μετακόμιση; Ζητήστε τη βοήθεια  των ειδικών

Εάν αποφασίσετε να κάνετε τη μετακόμιση μόνοι σας, θα χρειαστεί να νοικιάσετε ένα βαν. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε φορτηγό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η τιμή θα είναι υψηλότερη. Δεδομένου ότι η χωρητικότητα ενός φορτηγού είναι μικρότερη από εκείνη ενός ειδικού οχήματος μετακόμισης, θα πρέπει να κάνετε πολλά πήγαινε-έλα για να μπορέσετε να μεταφέρετε τα πάντα. Εάν το νέο διαμέρισμά σας δεν διαθέτει ανελκυστήρα ή αν δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μετακόμιση, θα χρειαστεί επίσης να νοικιάσετε γερανό.

Όλα αυτά μπορείτε να τα λύσετε φυσικά εάν απευθυνθείτε σε επαγγελματίες. Αν σας φαίνεται ότι θα σας κοστίσει περισσότερο, στην πραγματικότητα, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο χωρίς τη βοήθεια των επαγγελματιών: όχι μόνο  οικονομικά αλλά και ψυχολογικά λόγω της κούρασης και της δυσκολίας στην πράξη  ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε την επικινδυνότητα που κρύβει κάθε μεταφερόμενο αντικείμενο.

Οι εταιρείες μεταφορών –μετακομίσεων διαθέτουν τόσο τα κατάλληλα μηχανήματα όσο και την τεχνογνωσία και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που φροντίζει για τη μεταφορά των αντικειμένων σας, από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο. Επιπλέον, όλες τις λεπτομέρειες η εταιρεία τις έχει προβλέψει από πριν, ενώ ο χρόνος της όλης μετακόμισης μειώνεται δραματικά. Ειδικά αν συμφωνήσετε να αναλάβουν οι ειδικοί και το αμπαλάζ/πακετάρισμα, εκτός από την μεταφορά μόνο των πραγμάτων, η μετακόμιση για σας θα παραμείνει μια μόνο ευχάριστη εμπειρία.

Στην TransPap αναλαμβάνουμε πλήρη μετακόμιση, από τη συλλογή και το αμπαλάζ των αντικειμένων μέχρι τη μεταφορά και φυσικά την επανατοποθέτησή τους στο νέο διαμέρισμα.  Επίσης για τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο κάνουμε μετακόμιση με ανυψωτικό. Φυσικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και αφού ενημερωθείτε για τις τιμές και τις διαφορετικές δυνατότητες, θα αποφασίσετε εσείς εάν θα επιλέξτε πλήρες πακέτο ή μόνο τη μεταφορά: Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας να σας βοηθήσουμε και να σας συμβουλέψουμε, ανεξάρτητα από τον τρόπο συνεργασίας που θα επιλέξετε, ώστε να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε: εύκολη μετακόμιση!